Descriere
În Biserica Ortodoxă, orice membru al clerului, indiferent de rang, va fi învestit când servește funcția special în timpul Sfintei Liturghii sau alte servicii. Catolicii de Est folosi veșminte identice ca și omologii lor ortodocși. Ca și în Biserica Catolică de rit latin, utilizarea de veșminte își are rădăcinile în istoria timpurie a bisericii. Diferitele veșminte servi mai multe funcții diferite. Cele trei forme de furat (orarul, Epitrahil, și Omofor) sunt mărci de rang. Cele trei articole de îmbrăcăminte exterioară (stihar, felonul, și sacosul) servesc pentru a distinge clerul din laici. Unele sunt practice (Zone și Epimanikia), care deține alte veșmintele în loc. Unii (Nabedrennik și Epigonation) sunt premii de distincție.În plus față de aceste funcții, cele mai multe veșminte transporta o semnificație simbolică, de asemenea. Aceste sensuri simbolice sunt adesea indicate de rugăciunea pe care preotul spune ca el pune fiecare punct de pe. Aceste rugăciuni sunt versete luate direct din Vechiul Testament, de obicei, Psalmii. De exemplu, rugăciunea pentru stiharul este de la Isaia 61:10:
Sufletul meu se va bucura în Domnul, căci mi-a îmbrăcat cu o haină a mântuirii și ma înfășurat într-o mantie de veselie; el a pus o coroană pe capul meu ca pe un mire, și mi-a împodobit cu frumusețea ca o mireasă. [2]
Stihar (στιχάριον greacă)
De fapt, o formă de haina purtate la botez, aceasta este una veșmântul purtat de toți clericii. Deși împotriva canoanelor Bisericii, este folosit chiar de către persoanele care nu-hirotonit care efectuează o funcție liturgică, cum ar fi un "băiat de altar". Pentru preoți și episcopi, este fabricat din material usor, de obicei, de culoare albă. Aceasta corespunde cel mai bine cu Western Alb (a se vedea mai sus).
Orarul (ὀράριον greacă)
O bandă lungă și îngustă de pânză purtată de diaconi pe umărul stâng și de a ajunge pana la glezna în ambele fata si spate. De asemenea, este purtat de subdiaconi și, în unele locuri din tradiția greacă, de servere altar tuns. Aceasta corespunde Vest furat (a se vedea mai sus).
Epitrahil (ἐπιτραχήλιον greacă, "peste gât")
Acest furat este purtat de preoți și episcopi ca simbol al preoției lor. Acesta este purtat în jurul gâtului, cu cele două laturi adiacente cusute sau nasturii împreună, lăsând suficient spațiu, prin care pentru a plasa capul. Aceasta corespunde Vest furat (a se vedea mai sus).
Epimanikia (ἐπιμανίκια greacă)
Mansete legate cu șireturi. Diaconul le poartă pe sub stihar, preoți și episcopi de mai sus. Ele nu sunt folosite de orice rang inferior.
Zone (ζώνη greacă)
Curea pânză purtat de preoți și episcopi peste epitrahil. Corespunde cingulul Vest (vezi mai sus).
Felonul (φαιλόνιον greacă sau φελόνιον)
Îmbrăcăminte fără mâneci mare conic purtată de preoți peste toate celelalte veșminte, cu partea din față reduce în mare măsură departe de a elibera mâinile. Episcopii rit bizantin poate purta, de asemenea, atunci când nu servesc felonul conform rubrici ierarhice. Corespunde casulă Vest (vezi mai sus).
Sacosul (σάκκος greacă)
În loc de felonul, episcopul poartă de obicei sacosul sau dalmatică Imperial. Aceasta este o tunică ajunge mai jos de genunchi cu mâneci largi și un model distinctiv al Trim. Este întotdeauna nasturii sus părți.
Nabedrennik (slavonă набедренникъ)
O pânză pătrată sau dreptunghiulară suspendat pe partea dreapta cu două colțuri adiacente dintr-o curea tras peste umărul stâng. Aceasta este o invenție relativ recentă din Rusia și nu este utilizat în tradiția greacă. Este un premiu, așa că nu este purtat de toți preoții. Episcopi nu-l folosesc.
Epigonation / Palitsa (ἐπιγονάτιον greacă "pe genunchi", slavonă палица, "clubul")
O cârpă în formă de diamant rigid care atarna pe partea dreaptă a corpului; este suspendat de un colț dintr-o curea tras peste umărul stâng. Acesta este purtat de toți episcopii și ca un premiu pentru preoti.
Omoforul (ὠμοφόριον greacă)
Aceasta este veșmântul episcopală distinctiv, o bandă cârpă largă drapat despre umeri într-un mod caracteristic. Aceasta corespunde pallium de Vest (vezi mai sus).
Mitre (Μίτρα greacă)
Bizantin mitra ortodoxă este modelat pe vechi bizantin coroana imperială; este purtat de toți episcopii și în unele tradiții slave, de asemenea, acordate unor preoți de rang înalt. Mitra episcopului este surmontat de o cruce, dar nu este preot; ambele sunt bulb și împodobită cu icoane. Coptă ortodoxă și episcopi ortodocși etiopieni purta, de asemenea mitra bizantină. Armean ortodoxă, pe de altă parte, au mitra bizantin, ca parte a veșmintelor normale purtate de preoți de toate gradele, și episcopii lor se disting prin purtarea mitre, după forma de vest. Mitre nu sunt purtate în tradiția siriacă ortodoxă, în cazul în care o capota decorat ca un Amice numit masnaphto, însemnând "turban", este purtat în schimb de prelați. [3].
Cruce pectorală
O cruce mare este purtat în jurul gâtului de către toți episcopii, dar nu neapărat de către toți preoții. În utilizare rus, stilul de cruce pectorală purtat indică rangul preotului.
Engolpion / Panagia
Engolpion (ἐγκόλπιον greacă) este un termen general pentru ceva purtat pe sânul; aici, se referă la un medalion cu o pictogramă în centru. Un Panagia (greacă Παναγία, All-sfânt, unul dintre titlurile Maicii Domnului) este un engolpion cu Maria ca subiect icoanei; acest lucru este purtat de toți episcopii. Toate primatele și unii episcopi de mai jos Locul primatului au demnitatea de a doua engolpion, care descrie, de obicei, Hristos.
Manta (μανδύας greacă)
Aceasta este o pelerină fără mâneci, care se incheie la gât și picioare, purtate de toti calugarii. Mantaua monahală uzuală este negru; că purtat de episcopul ca el intră în biserică pentru un serviciu, dar înainte de a se investit este mai elaborat colorate și decorate. Acest lucru este, strict vorbind, un element de uzură stradă, nu un veșmânt; Cu toate acestea, în utilizarea modernă este purtat doar în biserică.
Varkas
Aceasta este o bandă largă de rigid brocart puternic brodate și decor, care funcționează ca un guler, purtat exclusiv de preoți ortodocși armeni peste felonul. Aceasta corespunde, și este probabil derivat din, amictul de Vest.
În ciuda designului lor de multe ori elaborat, veșmintele sunt, în general scopul de a-și concentreze atenția asupra lui Dumnezeu, și biroul de persoanele care le poartă, mai degrabă decât pe persoana însuși. Acesta este parțial motivul pentru care o phelonion rus este proiectat cu un spate foarte mare, astfel încât atunci când preotul este în picioare cu fața la altar cap este aproape complet ascunsă. Alte elemente, cum ar fi epimanikia sau mansete, reprezintă cătușele sau lanțuri, amintind purtatorul și altele care sediul este o poziție de serviciu.
Detalii produs
Categorie