Descriere
Biserica Ortodoxă Răsăriteană continuă practica veche de a folosi pâine dospită pentru Euharistie. Astfel, pâinea sacramentală simbolizează Înviat Hristos.
De coacere poate fi efectuată numai de către un creștin ortodox crede în stare bună - fiind, de preferință, recent la Mărturisire, și este însoțită de rugăciune și post. Înainte de coacere, fiecare pâine este format prin plasarea două discuri de aluat, una peste alta, și ștampilarea cu un sigiliu special liturgic. Prescura ar trebui să fie proaspete și nu vechi sau mucegai atunci când este prezentat în fața altarului pentru a fi utilizate în Sfânta Liturghie. De multe ori mai multe prosphora vor fi coapte și oferite de credincioși, iar preotul alege cel mai bun pentru Mielul (Host), care va fi consacrat. Pâinile rămase sunt binecuvântați și oferite înapoi la adunarea de la sfârșitul Sfintei Liturghii (Euharistia); această pâine este numit anaforă (greacă: αντίδωρον, anaforă), adică un "cadou întors", sau "în loc de Cadouri".
h-55cm, d-40 cm